Ram Alırken Nelere Dikkat Edilir ?

işlemci

Destek Ekibi!
Yönetici
Moderatör
Katılım
14 Nis 2014
Mesajlar
72
Tepkime puanı
1
Puanları
6
Öncelikle hepinize merhaba. Bildiğiniz ve gördüğünüz üzre piyasada hali hazırda birçok marka ve bu markalara bağlı bir çok Ram modeli bulunmakta. Peki hangisini almalıyız ? Bu noktada Ram alırken nelere dikkat edeceğimizi bilgim dahilinde anlatmaya çalışacağım.


Öncelikle Ram alırken ilk belirleyici unsurumuz bilgisayarımızın anakartının hangi model ve hangi Bus hızı (mhz) desteklediğini bilmeliyiz.


Şu anda piyasada en yaygın bulunan ve hala kullanılan Ram modülleri; DDR, DDR2, DDR3 ve son günlerde yaygınlaşmaya başlayan DDR4 Ramlerdir.


Ramler ise modüller içerisinde 400, 533, 667, 800, 1066, 1333, 1600, 1866, 2333, 2400 .... mhz hızlarında dağılımlar göstermiştir. Yani DDR3 1333 Mhz CL9 Ram şeklinde piyasada satışta birçok ram bulabilirsiniz.


Yani ilk işimiz anakart modelimizi internetten bularak anakartımızın desteklediği Ram Bus hız aralığını bularak alabileceğimiz en üst Bus hızına sahip ( Mhz ) Ram belleği almalıyız.


İkinci belirleyici faktör ise; işlemcinizin desteklediği en yüksek veri hızı. AMD ve Intel taraflarında işlemcilerin desteklediği maksimum hızlar vardır, AMD işlemcilerle en iyi performansı veren ramler 1866 MHz ramlerdir, Intel işlemcilerle en iyi performansı veren ramler ise 1600 MHz ramlerdir. Tabii bu durumu da Overclock ile değiştirip daha da yükseltebilirsiniz. Biraz karmaşık durumlar :)

Ve son olarak kaliteli malzeme. Birçok firmanın Ram bellek satışı var ama bu işte ilk 3 kim derseniz ( Bana Göre ) G-Skill, Corsair, Kingston. Bu 3 markadan şaşmayın, sıkıntı yaşamayın :)


Diyelim ki MSI marka 970 Gaming model bir anakartımız var. Üretici firmanın web sitesine girerek anakartın desteklediği Ram hızlarını belirliyoruz. Baktığımızda " Bellek Bus Hızı 1066 MHz, 1333 MHz, 1600 MHz, 1866 MHz " şeklinde bir ibare mevcut. Buna göre alacağımız Ramler en düşük 1066, en yüksek ise 1866 mhz değerlerine sahip ram bellekler olmalı. Aynı tabloda ise Max Bellek ibaresi mevcut. Bunun anlamı o anakart üzerinde çalıştırabileceğiniz Max Bellek boyutudur. Yani Max. Bellek 16GB yazan bir anakartta En fazla 16 GB boyutunda ram bellek kullanılabilir. 4 adet slot olsa bile 4x8GB şeklinde 32 GB ram kullanamazsınız. 4x4Gb veya 2x8Gb şeklinde slotlara Ram takarak bilgisayarınızdan en üst performansı alabilirsiniz.


Adım adım ilerlediğimiz düşünülürse; anakarta bakarak Hangi Ram modülünü ( DDR2 veya DDR3 ) desteklediğini bulduk, ardından anakartımızın desteklediği Ram Bellek Bus Hızı (mhz) aralığını tespit ettik.


Diyelim ki DDR3, 1066 - 1866 hmz değerleri arasında destek sunan bir anakartımız var. Almamız gereken Ram bellek nedir ?


İşte işin bu kısmında bütçemiz belirleyici faktör oluyor. Fiyat olarak şu an 1333 Mhz en uygun olarak piyasada bulunuyor. Kademeli olarak ise 1600, 1866 ve 2400 Mhz ramler geliyor. Eğer maddi olarak problem yoksa Mhz ve Boyut en büyük bellekler alınmalı. Yani 1866 mhz DDR3 ram ilk sırada. Tabi anakartınız destekliyorsa :)


Bu kısma kadar herşey tamam ama aynı Marka aynı Mhz ve Boyutta ram bellekler arasındaki fiyat farkı neden ?


İşte size burada çok farklı bir Ram değerinden bahsedeceğim. CL7/8/9/10/11 değerleri. Alışveriş sitelerinde Ramlerin model ve hızlarının ardına eklenen hatta çoğu zaman eklenmeyen bu değerler Ram fiyatlarında belirleyici faktörlerden biridir.


CL'nin açılımı "Column Address Strobe Latency"dir. "Cas Latency" de diyebileceğimiz bu değer, bellekteki gecikme süresidir.


Gecikme süresi ne kadar düşük olursa bellek o kadar hızlıdır. Bunu monitörlerdeki gecikme süresine benzetebiliriz. Monitörün gecikme süresi ne kadar düşükse, görüntüler o kadar hızlı tazelenir. Bu yüzden bellek alırken de CL değeri düşük olan bellekler tercih edilmelidir.


CL (Cas Latency-Column Address Strobe Latency) Bu adres bellek veri yoluna konulunca kaç çevrim sonra erişim yapılacağını belirtir.


Mesela 1000 MHz CL10 (10.11.11.31 gibi) belleğimiz olsun. Bu durumda cycle time (frekans aralığı) 1 nano saniyedir. CL-10 ise 10 nanosaniye demektir. (1 sn/ 1.000.000.000 Hz) Bu bellekle ilk erişim (okuma-yazma) onuncu cevrimde olur. Yani 10 nanosaniyede. Diğer 3 ardışık okuma ise birer çevrimde olur. (1 nanosaniye) Toplamda 13 nanosaniye de burst erişimi yapılır.


Frekans arttıkça CL değeri de artar. Çok yüksek frekanslı bellekleri düşük frekansta çalıştırırken CL değerini de overclock ile düşürebilirsiniz.


Yani 2133 MHz CL9 olan bir bellek, 1333 MHz hızda CL6 hızında çalışabilir. Ya da tam tersi. CL değerini artırdığınızda bu defa belleğin frekansını daha rahat bir biçimde artırabilirsiniz.


Uzun sözün kısası:


1600 MHz CL9 belle yerine 1600 MHz CL7 bellek almalısınız. Çok yüksek frekanslı belleklere boşuna para vermeyin zira işlemciniz 1333 destekliyorsa ve overclock yapmayacaksanız verdiğiniz fazladan para çöpe gider. Elinizde para ile ( anakartınızın desteklediği ) en yüksek Bus Hızına sahip ve en düşük CL değeri olan Ram belleği alın, rahat edin. Şu an aklıma gelmeyen yada gözden kaçırdığım veyahut aklınıza takılan bir konu varsa buyrun her zaman yardımcı olmaya çalışırım.
 

KablosuzNET

Destek Ekibi!
Yönetici
Administrator
Katılım
11 Nis 2014
Mesajlar
32
Tepkime puanı
0
Puanları
6
Bugüne kadar ramler konusunda okuduğum en ayrıntılı yazı diyebilirim. Gereksiz bilgi kirliliği kullanılmamış. Eline koluna sağlık teşekkür ediyorum.
 

E-Dünyanın Kablosuz İnternet Hizmetleri Donanım Günlüğüne Hoşgeldiniz.

KablosuzNet Hakkında!

Kablosuz İnternet 🇹🇷 Destek Forumu, Tamamen Ücretsiz ve "Karşılıksız" Hizmet Vermektedir."Resmi Kurum" ve Markalar ile Resmi Hiç Bir Bağımız Yoktur.!

KablosuzNet Bilgilendirme!

Kablosuz İnternet 🇹🇷 Destek Forumunda, Paylaşılan Mesajlar, Konular, ve Resimler'den Doğabilecek, Tüm Yasal Sorumluluk 'lar Paylaşan Kişiye Aittir.!

Üst